Mönster

Mönster äger rum på följande platser:

  • Almgrens Sidenväveri, Repslagargatan 15 A, 21 september kl 18.00-20.30
    Föreläsningar med Jacob Dahlgren och Elisabeth Westerlund. Fri entré.
  • Tjärhovsplan 11 - 26 september ons-fre 12-18, lör-sön 12-16 installation av Gunnel Pettersson
  • Katarina kyrka 11 - 26 september installationer av Cilla Ramnek och Petra Arnesson
  • Bussturen 11-12 och 18-19 september kl 12-16. 3 kortfilmer av Mårten Nilsson och Gunilla Heilborn
Mönster är upprepning och repetition. Skridande rapport. Människor som rör sig, vardag upphöjd till något annat och färger bredvid varandra - ornament, strukturer och uppförande. Kommunikation och minnen. Här visar konstnärer olika ingångar till temat.

Deltagande konstnärer: Mårten Nilsson och Gunilla Heilborn (SE), Gunnel Pettersson (SE), Cilla Ramnek (SE), Petra Arnesson (SE), Elisabeth Westerlund (SE), Jacob Dahlgren (SE), wiklundwiklund (SE).

Mårten Nilsson och Gunilla Heilborn / Henrik Vikman-trilogin
Filmaren Mårten Nilsson och koreografen Gunilla Heilborn visar Henrik Vikmantrilogin som består av kortfilmerna Henrik Vikman berättar, Rewind och Sportstugan. Ett cinematografiskt scoop om en mystisk domptör som senast sågs med en grupp vilsna sökare i trakterna kring Åtjärn. Rewind är den av de tre filmerna som kanske tydligast ger referenser till utställningens tema - människor rör sig i mönstrade rum, vardagliga handlingar upprepas och meningar sägs om och om igen.

Mårten Nilsson är en erfaren filmare och regissör av kortfilmer. Han redigerar, fotograferar och producerar också andras filmer. Bland de egna filmerna kan nämnas Sportstugan (nominerad till Guldbagge för bästa kortfilm 2005) och Hur man gör (belönades med en Guldbagge för Bästa kortfilm 2007). Den senaste filmen, This is Alaska, har visats på en mängd festivaler både nationellt och internationellt och vann nyligen kortfilmsfestivalen i Mexico.

Koreografen Gunilla Heilborns verk har visats på bland annat Moderna Dansteatern, NorrlandsOperan och Dansens Hus, där hon under 2007 var huskoreograf. Filmer är en ofta integrerad del av föreställningarna, nu senast kortfilmen Alaska för föreställningen med samma namn på GöteborgsOperan.

Henrik Vikman-trilogin distribueras av Filmform. www.filmform.com

Gunnel Pettersson / Odlingsmonumentet på Tjärhovsplan
Monumentet - där PETflaskor bildar en väv förbundna med ett bevattningssystem - manifesterar det växande. I den hängande trädgården odlas olika grödor i en repeterande rörelse.

Monumentets yttre ram är en byggställning vilken korresponderar med de omkringliggande husens fasader. Förbipasserande och boende kan följa odlingsförloppet. På www.odlingen.org finns möjlighet att utbyta erfarenheter kring egna odlingsförsök. Gunnel Pettersson intresserar sig för idén om och kulturen kring odlingslandskapet också som en ekonomisk och social fråga. Hon har sin bas i textil konst som ett material, men rör sig fritt i de olika medierna. Utbildad på Konstfack och Konsthögskolan och arbetar nu på Malmö Högskola som lektor i filmisk gestaltning.

Cilla Ramnek / Mönstrad plats

Installation i Katarina kyrka

"En videobandspelare, en väckarklocka, en cd, en tandborste och en kopp ligger på kyrkogolvet. Vardagliga föremål lösryckta ur sitt vanliga sammanhang. Prosaiskt mitt i det högtidliga. Världsligt och andligt. Det andliga i det världsliga och det världsliga i det andliga. Varför hisnar det när jag ser en dammsugare bredvid altarbordet? Är det för att skillnaden är så stor, eller tvärtom, för att den är liten kanske. Eller är det för att det är opassande i största allmänhet? Varför är det i så fall opassande att se en dammsugare mitt på golvet i en kyrka? Nu börjar jag reta upp mig. Det är väl inte så att kyrkorummet är lite högfärdigt, undrar jag. Så lugnar jag mig och lägger försiktigt ut alla möjliga saker jag tagit med mig hemifrån. Titta, det går bra, här ligger de fint, vilande alldles vid foten av ett altarbord. Jag är trygg i förvissningen om att de är välkomna. Faktiskt. Faktiskt är jag trygg i det. Trygg i hoppet om att värdet av en dammsugare."

Cilla Ramnek är konstnär, formgivare och stylist med rumsgestaltning som utgångspunkt för sitt arbete. Ramneks konst är materialbaserad och rör sig fritt inom det utvidgade textila fältet. För närvarande gör hon offentliga utsmyckningar, egna utställningar, böcker och design för Ikea. Hon är kreatör på Svenskt Tenn och gästlärare på Konstfack.

Petra Arnesson / En väv av Sverige
En väv av Sverige
är en matta uppbyggd av mattor från de åtta vanligast förekommande ursprungsländerna i Sverige. Genom egna tolkningar av respektive lands mattor och mönster har Petra Arnesson skapat ett antal "nationaltypiska" mattor som bryter upp ett trägolv och bildar en heltäckande matta. Mattan representerar på sitt sätt den blandning av kulturer vi har i vårt land idag. Den är under utställningsperioden placerad i Katarina kyrka och används för bl a meditation. Petra Arnesson är nyutexaminerad från formlinjen vid Beckmans Designhögskola i Stockholm. Hon arbetar både tredimensionellt med objekt och tvådimensionellt som mönsterformgivare.

Elisabeth Westerlund / föreläsning Almgrens Sidenväveri
Elisabeth Westerlund berättar om sitt arbete, om ordning och reda, upprepningar och tillfälligheter samt om monumentala miniatyrer av ostbågar och tops. Elisabeth Westerlunds konstnärskap kretsar kring vardagliga ting som hon omstrukturerar och förvandlar, genom att placera i nya sammanhang. Hon använder bekanta föremål som upprepade stickningar, pennor, plastknivar och textilier som byggmaterial för att skapa något grandiost som t ex en modell av slottet Versailles (1998) eller stora dukar med broderier och urklippta fotografier. Elisabeth Westerlund hade nyligen en separatutställning på galleri Roger Björkholmen (2010) och deltar nu i Parkliv på Marabouparken. Hon arbetar också på en bok om konsten i hemmet. Vem har vad på väggarna och varför?

Jacob Dahlgren / föreläsning Almgrens Sidenväveri
"Livet och konsten är ett och jag är intresserad av alla former av abstraktion".

Jacob Dahlgren kan man just nu se på bl a KIASMA i Helsingfors, Cream Contemporary i Berlin och Casino Luxembourg Forum d'art contemporain. I Sverige ställde han nyligen ut på bl a Andréhn-Schiptjenko Stockholm och Passagen Linköpings Konsthall. www.jacobdahlgren.com

En yttre form för projektet Points of Departure görs av wiklundwiklund på temat mönster. Detta mönster trycks på planscher, tyg och tejp - en vägvisare för besökare till de olika utställningarna och händelserna och samtidigt en mönstring av stadsrummet.

Curator: Katarina Wiklund (SE) har hittills intresserat sig för konstnärliga gestaltningar och processer i olika offentliga rum, inkl scen och film. I hennes arbeten kan man spåra ett intresse för mönster och arkitektur, ofta en lek med skalan och gärna projekt i samarbete med andra discipliner. Arbetar just nu med ett konstprojekt på Psykiatrins Hus i Uppsala samt kostym till Skånes Dansteater.

Images: 
Cilla Ramnek / detalj från installation i Katarina kyrka 2010
Jacob Dahlgren / Demonstration 5 december 2007 Stockholm
Gunilla Heilborn / stillbild ur filmen Rewind 2003
Mårten Nilsson / stillbild ur filmen Sportstugan 2005
Elisabeth Westerlund / you are here 2010 blandteknik
Petra Arnesson / En väv av Sverige 2010 tryck på heltäckningsmatta
Gunnel Pettersson / Odlingsmonumentet 2010 blandteknik

Pils Design